in de zalen
vanaf 24.01.2018
Leuven '68documentaire
Johan Van Schaeren • 2018 • België • 80 min.

In “Leuven '68” blikken we terug op de woelige jaren 1966 tot en met 1968, waarin een heuse studentenrevolte het land doet daveren op haar grondvesten. De revolte, een voorbode van een grote golf studentenrevoltes wereldwijd, is zowel een reactie tegen het starre, autoritaire beleid van de bisschoppen als strijd voor een autonome Nederlandstalige universiteit in Vlaanderen. Zowel een strijd voor emancipatie, inspraak en democratisering als een hevig woedende taalstrijd. “Leuven '68” is een zeldzaam moment in de geschiedenis waar links, centrum en rechts samen revolteerden.

De revolte heeft grote consequenties: de regering valt, de tot dan toe unitaire politieke partijen splitsen in Franstalige en Nederlandstalige partijen en de grootste universiteit van het land splitst. Maar de effecten op lange termijn zijn nog ingrijpender: in ’68 revolteert een nieuwe generatie tegen de oude. Er wordt komaf gemaakt met de oude machthebbers, bourgeoisie en establishment, tegen de macht om de macht. De “soixanthuitards” worden een begrip. “Leuven '68” betekent het einde van een tijdperk en is in vele opzichten een mijlpaal en een breuklijn in de geschiedenis van België.

De film 'Leuven '68' reconstrueert de feiten chronologisch aan de hand van historisch beeldmateriaal. De film is een herwerking van de documentaire “Het Grote Ongenoegen” (Edward De Maesschalck, 1986).

EN/ The revolt, a harbinger of a large wave of student revolutions worldwide, is both a reaction against the rigid, authoritarian policy of the bishops and a struggle for an autonomous Dutch speaking university in Flanders. It is both a struggle for emancipation, participation and democratization and a fierce language battle. "Leuven '68" is a rare moment in history where the left, center and right revolted together. The revolt has major consequences: the government falls, the unitary political parties split into French-speaking and Dutch-speaking parties and the largest university in the country splits. The long-term effects are even more far-reaching: in '68 a new generation stands up against the older ones. They are fed up with the old rulers, bourgeoisie and establishment, and they turn down the idea of power that is based on nothing much. The "soixanthuitards" become a well-known group. "Leuven '68" is the end of an era and is in many ways a milestone and a fault line in the history of Belgium.

gesproken taal:Nederlands, Frans
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Johan Van Schaeren
productie: Johan Van Schaeren, Fonk Producties
muziek: Boudewijn De Groot, Michael Medvedev, Tobias Rauscher

Boek deze film
DOWNLOADS

VIDEO ON DEMAND
10.04.2018
Bekijk de film op VOD
OP DVD
10.04.2018
Koop de film op DVD
IN DE ZALEN
24.01.2018