Ondersteuning en educatie

Inhoudelijke ondersteuning voor vertoners

Dalton Distribution zorgt niet enkel voor een verbreding van het filmaanbod in het reguliere bioscoopcircuit, maar stimuleert vertoners actief met het materiaal of de thematiek of onderwerp van een film aan de slag te gaan. Door films te omkaderen, door inleidingen en/of uitleidingen te voorzien, door films in te bedden in evenementen of reeksen, door een debat te organiseren, door een actieve doelgroepenwerking te organiseren, maak je van een vertoning veel meer dan louter het bekijken van een film. Dalton staat je graag bij met raad en daad of inspiratie en ideeën.

Educatief aanbod

Heel wat films uit de Dalton-catalogus zijn ook erg geschikt voor gebruik of vertoning in een educatieve context. Je kan met de school of klas een film bekijken in een zaal, bij je lokale filmvertoner en nabespreken in de klas. Maar je kan ook een film vertonen binnen de muren van de school of de klas. Op zoek naar een (kort)film rond een bepaalde thematiek? Contacteer dan Dalton. We staan je graag bij met inhoudelijke advies! Maar er is meer: naast advies, kan Dalton ook zorgen voor een kopie van de film (op dvd/bluray of via Dalton.be) en lesmappen.

Waar vind ik de film?
Op zoek naar een kopie van de film voor vertoning in de klas of school? Dat kan op twee manieren: je kan een dvd van de film aankopen en vervolgens met Dalton de vertoningsrechten regelen. Je vindt het volledige dvd-aanbod van Dalton hier: www.daltonshop.be
NIEUW! Je kan met de school een schoolabonnement op Dalton.be nemen. Op die manier kan je onbeperkt films van dit streaming platform aan hoge kwaliteit vertonen binnen de muren van de school. Contacteer Dalton Distribuition voor meer details.

Beschikbare lesmappen
Bij heel wat films uit de catalogus van Dalton is er een lesmap beschikbaar, die gebruikt kan worden bij de naverwerking in de klas. Een greep uit het aanbod.

MIND MY MIND • Korte animatiefilm • i.s.m. JEF 

Onderwijs: 2de & 3de graad SO
Middenveld: Pedagogie, ASS 
 
Hoe kan je in deze wereld overleven als je niet van je sociale scripts durft af te wijken? En hoe versier je een meisje als je eigenlijk stiekem geobsedeerd bent door duikbommenwerpers? Mind My Mind is een film over hoe het hebben van het Aspergersyndroom je sociale leven en liefdes leven...
 


 

ZIE MIJ DOEN • Documentaire • i.s.m. JEF 

Onderwijs: 2de & 3de graad SO
Middenveld: Zorg, verpleegkunde, opvoedkunde,…  
 
Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Een ingetogen, diep humaan portret, met muziek van Jef Neve. 
 
Nagesprek met regisseur mogelijk 


DE SLAG OM LEUVEN • Documentaire • i.s.m. Erfgoedcel Leuven 

Onderwijs: 1ste, 2de, 3de graad SO
Middenveld: Geschiedenis, politicologie,… 
 
Deze historische documentaire film, integraal opgebouwd uit archiefmateriaal, vertelt het verhaal van de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens WOII. De focus ligt op Leuven, van de start in 1939 tot de overgave van Duitsland in 1945, in Europa.
 
Nagesprek met regisseur mogelijk 
 


TAKE GOOD CARE OF MY BABY • Kortfilm • i.s.m. Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen 

Onderwijs: 2de & 3de graad SO
Middenveld: Armoede, kans armoede, pedagogie, zorg, sociologie,…  
 
Eva is een alleenstaande moeder met drie jonge kinderen. Ze is werkloos en werkt zich steeds dieper in de schulden. Toch helpt ze de mensen in de wijk en zorgt ze ervoor dat haar kinderen niets tekort komen. 'Take Good Care of my Baby' (Nicolas Daenens) kwam tot stand in samenwerking met Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen. De film zelf is gemaakt met én door mensen uit een kansarm milieu. 
 
Samenlevingsopbouw werkte 5 handvaten uit om (kans)armoede en solidariteit bespreekbaar te maken in jouw organisatie, school, bedrijf of netwerk. 
 
Nagesprek met regisseur mogelijk


WHEN ARABS DANCED • Documentaire • i.s.m. JEF

Onderwijs: 16+ jaar 
Middenveld: Cultuur, geschiedenis, arabistiek, sociologie, psychologie,…    
 
Regisseur Jawad Rhalib stuurt ons beeld van de Arabische wereld grondig bij: een rijke geschiedenis vol innovatieve wiskundigen, filosofen en kunstenaars wordt vandaag enkel nog vertaald in beelden van oorlog en geweld.
 
When Arabs danced geeft een stem aan het verzet tegen een verstikkend regime. Met getuigenissen van o.a. gelauwerde actrices en theatermakers die weigeren om zich monddood te laten maken door conservatisme, fundamentalisme of nationalisme. Een goede omkadering bij deze documentaire is een must.
 
Nagesprek met personages uit de film mogelijk


SAKAWA • Documentaire • i.s.m. JEF 

Onderwijs: 16+ jaar 
Middenveld: Cultuur, media, criminaliteit, familie, migratie     
 
Tussen de giftige e-waste in Ghana ligt een schat aan informatie verborgen. De jonge moeder Ama is verbaasd over wat je terugvindt in enkele muisklikken. Als nieuwbakken internetoplichter leert ze het vak van een doorwinterde fraudeur, die mannen het hoofd op hol brengt met zijn nepaccount.
 
Sakawa toont de praktijken van internetoplichters vanuit Ghanees perspectief: hoeveel mededogen heb je met je slachtoffers als je zelf in bittere armoede en onrechtvaardigheid leeft. Bekroond met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire op Docville 2019.
 
Lesmap beschikbaar


AATOS & DE WERELD • Kortfilm • i.s.m. JEF & DeMens.nu 

Onderwijs: 1ste & 2de graad LO 
 
De 6-jarige vrienden Aatos, Amine en Flo wonen in Brussel. Ze beleven er samen hun kleine avonturen, ontdekken de stad, klimmen in bomen en maken veel plezier. Tot terroristische aanslagen in Brussel hun harmonieuze wereld ruw verstoren. Plots patrouilleren er gewapende soldaten door hun straat.
 
Aatos en de wereld is een ingekorte versie op kindermaat van de documentaire Goden van Molenbeek. Gefilmd door de ogen van kinderen die elkaar op speelse toon grote levensvragen stellen zoals “Bestaat er een god?”. De film geeft tal van waardevolle handvaten om te werken aan verschillende interlevensbeschouwelijke competenties.
 
Boek een workshop bij de film

Ben je een leerkracht NCZ? Dan kan je de film gratis bekijken in je klas. 
Vraag de film aan via contact@nczedenleer.be


DE WEGPIRAAT & ANDERE DEUGNIETEN • Kortfilm • i.s.m. JEF

Onderwijs: 2de & 3de kleuterklas 
 
Met zwaard en paard berooft de Wegpiraat alle dieren die op zijn weg komen. De meest gemene en slechte piraat die je ooit hebt gezien. Hij steelt werkelijk alles: de noten van de eekhoorn, de melk van de kat, hij jat zelfs het hooi van zijn eigen paard! Maar niet meer voor lang ...
 
Deze bewerking van een prentenboek van Julia Donaldson (De Gruffalo, Mannetje Tak) wordt aangevuld met vier leuke kortfilms. Een gevarieerd programma!
 


PROVENCE • Kortfilm • i.s.m. JEF

Onderwijs: 9+  
Middenveld: Gezin, familie, identiteit, seksualiteit, vriendschap      
 
Provence is een autobiografische kortfilm gebaseerd op de jeugd van Kato en staat de kijker toe zichzelf erin te herkennen. De film ontpopt zich tot een nostalgische reis naar je eigen kindertijd tijdens broeierig warme zomers. De regisseur vindt het fijn dat ze leerlingen via haar eigen ervaring en familiegeheimen iets kan vertellen over "jezelf aanvaarden" en de strijd die ontluikende seksualiteit soms kan zijn. 
 
Nagesprek met de regisseur mogelijk 


KLEM • Kortfilm • i.s.m. JEF, TeGek!? 

 
Els, een voormalige chirurge en de Palestijnse vluchteling Sulayman zitten toevallig tegenover elkaar in de trein. Niets doet vermoeden hoe groot de impact van hun gesprek zal zijn: het zet hun levens op een nieuw spoor.
 
Ish Ait Hamou schreef voor de campagne ‘Jongeren en geestelijke gezondheid’ de eerste Te Gek!? Novelle “Als je iemand verliest die je niet kan verliezen”. Elke zin is het waard om drie keer gelezen te worden, en tegelijk wil je zo snel mogelijk naar de volgende bladzijde. Daarom dat Te Gek!? terug mee op de kar sprong voor de verfilming van de novelle. 
 


KORTFILMS IN DE KLAS • Kortfilm  •  i.s.m. JEF

 
Kortfilms zijn ideaal om te werken aan de beeldgeletterdheid van je leerlingen en heel handig: film en bespreking passen netjes binnen één lesuur! Er zijn films voor verschillende leeftijdscategorieën en voorzien van een lesfiche. Deze films spelen we in op actuele en relevante thema's die naadloos aansluiten op de leerdoelen. Vind jouw ideale lesfilm op www.vimeo.com/channels/kortfilmindeklas 

 

Tip! De Filmclub

In oktober 2018 lanceerden jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met verschillende filmorganisaties De FilmClub. Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren krijgen de mogelijkheid om lid te worden van De FilmClub op hun school of bij een andere deelnemende organisatie en genieten zo wekelijks, buiten de lesuren, van een zorgvuldig gekozen aanbod kwaliteitsfilms. Ook heel wat Dalton films maken deel uit van het aanbod van De Filmclub. Zelf een filmclub opstarten? Alle info vind je op www.defilmclub.be