in de zalen
vanaf 20.11.2024
Kamaydocumentaire
Ilyas Yourish • 2024 • Afghanistan, België, Duitsland, Frankrijk • 106 min.
In de afgelegen bergen van centraal Afghanistan begint een Hazara-familie aan een queeste voor waarheid en gerechtigheid nadat hun dochter Zahra op mysterieuze wijze overlijdt aan de universiteit van Kabul. Verteld door de ogen van Zahra's jongere zus, Freshta, is deze film een ontroerende beschouwing over liefde, verlies en doorzettingsvermogen ondanks de toenemende onrust aan de vooravond van de overname van het land door de Taliban.

Freshta en haar familie, leden van de Hazara-gemeenschap, wonen in een dorpje diep in de bergen van Centraal Afghanistan, een plek waar onderwijs zowel een privilege als de hoop op een betere toekomst is.

De oudste dochter Zahra is een briljante studente, die tegen alle verwachtingen in toegelaten wordt tot de universiteit van Kaboel. Ze is een sprankeltje hoop voor haar familie in een context die bepaald wordt door eeuwen van vervolging en voortdurende strijd.

Maar er komt een tragisch einde aan de droom. Ondanks haar vastberadenheid krijgt Zahra te maken met onverwachte obstakels wanneer ze haar thesis schrijft over de medicinale eigenschappen van een lokale plant, "kamay". Haar inspanningen worden herhaaldelijk getorpedeerd door onterechte afwijzingen van de thesispromotor, en op 19 november 2017, een paar weken voor haar afstuderen, pleegde Zahra Khawari zelfmoord op de campus van de Universiteit van Kabul.

In KAMAY vertellen de filmmakers het verhaal van de strijd van haar familie om de waarheid over de dood van hun oudste dochter te achterhalen. Het duurt jaren om door het Afghaanse rechtslandschap te navigeren, zelfs alleen al om Zahra's persoonlijke bezittingen te ontvangen. Zahra's jongere zus, Freshta, blijft hoog in de bergen vlakbij hun huis de Kamay-plant verzamelen, maar het mysterie rond de dood van Zahra en het grote verlies dat de familie voelt, raken haar diep - nu ze zelf bijna klaar is om naar de universiteit te gaan. De strijd, het trauma en het verdriet van de familie spelen zich af tegen de achtergrond van de oprukkende Taliban en hun strijd voor rechtvaardigheid en Zahra's waarheid staat op het punt tot stilstand te komen.

EN/ In the remote mountains of central Afghanistan, a Hazara family embarks on a journey for truth and justice after their daughter Zahra mysteriously dies at Kabul University. Told through the eyes of Zahra’s younger sister, Freshta, the film is a moving contemplation of love, loss, and perseverance in spite of increasing unrest on the eve of the Taliban takeover of the country.

gesproken taal:Perzisch
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans, Engels

regisseur: Ilyas Yourish
productie: Ilyas Yourish, Hanne Phlypo, Evelien De Graef, Karsten Stöter, Serge Gordey
dop: Ilyas Yourish, Shahrokh Bikaran
montage: Joëlle Alexis
muziek: Karim Baggili

Boek deze film
Afghani filmmakers Ilyas Yourish and Shahrokh Bikaran’s intense documentary immerses the viewer in the world of a Hazara family following the suicide of one of the daughters
CINEUROPA
This bitter and powerful documentary by Ilyas Yourish and Shahrokh Bikaran follows a Hazara family in central Afghanistan fighting for justice after their daughter’s suicide in Kabul
FILM FESTIVAL REPORT
Haunting and multi-layered, this is a stunning debut doc on death, female resistance and knowledge in the mountains of Afghanistan
THE FILM VERDICT
DMZ Best Project winner
Interreligious Award - Visions du Réel
DOK.fest Munchen 2024 Winner DOK.Horizonte
DOXA Documentary Festival 2024 Elevate Award
DOXA Documentary Festival 2024, Special Mention
IN DE ZALEN
20.11.2024