in de zalen
vanaf 13.09.2024
EN COUR(T)S DE ROUTE: LANG LEVE!kortfilm
Verschillende regisseurs • 2023 • België • 78 min.
Lang Leve is een ode aan ouderen in de cinema. Sterker nog - een pleidooi tegen de tendens waarbij vrouwen van het scherm verdwijnen naarmate ze ouder worden. Vier kortfilms, gemaakt door een nieuwe generatie filmmakers, gaan tegen de stroom in en vertellen elk een uniek verhaal, met juist de oudere iconen van de Belgische cinema in de hoofdrol. De vertoning wordt voorafgegaan door een inleiding van Femke De Sutter, onderzoeker aan de UGent, die zich buigt over leeftijdsdiscriminatie in de Belgische cinema. Na de vertoning gaat zij in gesprek met de jonge filmmakers om deze thema’s verder uit te diepen. Een inspirerende filmavond verzekerd!

Albertine
Alexis Van Stratum / 2014 / 20 min
Sinds de dood van haar man lijkt Albertine, 81 jaar oud, geïsoleerd van de wereld en zonder levensvreugde, ongeduldig op de dood te wachten. Op een avond, terwijl ze moeite heeft om een lamp in haar woonkamer te vervangen, krijgt ze onverwachts bezoek van haar charmante buurman. Een ontmoeting die wel eens de gelegenheid zou kunnen zijn om haar vrolijkheid terug te vinden.
- Beste actrice, Prijs van de critici, Brussels Short Film Festival 2014
- Beste kortfilm, Cleveland International Film Festival (VS)
- Prijs voor beste actrice, Filmets Badalona Film Festival (Spanje)

Na de regen
Stijn Van Kerkhoven / 2020 / 16 min
Cécile’s leven wordt op z’n kop gezet wanneer blijkt dat haar man Alzheimer heeft. In haar poging om hem bij haar te houden, verliest ze zichzelf.
- Officiele selectie, Kortfilmfestival Leuven 2021

Les yeux d’Olga
Sarah Carlot Jaber / 2023 / 22 min
Olga, een muziekminnende tachtigjarige, heeft er genoeg van om mensen te doden. Zou het de vampierenblues kunnen zijn? Voor haar dochter Simone is ze gewoon te kieskeurig. Olga wordt in een verzorgingstehuis geplaatst waar ze zich kan richten op degenen die "met één voet in het graf staan".
- Prix du Regards Citoyen - Brussels Short Film Festival 2014
- Publieksprijs - Bucheon International Fantastic Film Festival
- Festival européen du film fantastique de Strasbourg

Portrait of a disappearing Woman
Nelson Polfiet / 2022 / 20 min
Uitgeput door haar dagelijkse routine besluit de 59-jarige Sabine haar dorpswinkel te verruilen voor het onbekende. Haar snelste ontsnapping, de schoolbus van het dorp, brengt haar naar het Museum voor Schone Kunsten, waar de audiogids haar helpt de vooruitgang te vinden waarnaar ze onbewust op zoek was.
- Publieksprijs, Kortfilmfestival Leuven 2022

Vertoningen

- 15/09 om 11u De Cinema Antwerpen
- 29/9 om 14u CC Strombeek
- 30/9 om 19u30 Cinema ZED Leuven
- 9/10 om 20u CC Diest
- Cinema Palace Brussel tbc

Met selecties op grote festivals zoals Cannes en Berlijn deden Vlaamse, Waalse en Brusselse kortfilms de voorbije jaren heel wat stof opwaaien. Alleen geraakte dat heugelijke nieuws niet altijd voorbij de taalgrens. Met de steun van de Franse en Vlaamse Gemeenschap willen Dalton Distribution en L’Agence Belge du Court Métrage daar verandering in brengen met een gezamenlijk kortfilmprogramma. Met het project En Cour(t)s de Route, nu in de tweede editie, worden drie Belgische kortfilmprogramma's voorgesteld in het hele land te zien zullen zijn.

gesproken taal:Nederlands, Frans, Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Verschillende regisseurs

Boek deze film

IN DE ZALEN
13.09.2024