in de zalen
vanaf 23.10.2024
Under the Surfacedocumentaire
Guido Verelst • 2024 • België • 75 min.
Anne is 33 en droomt ervan om als zeemeermin onderwater te leven. Ze heeft ASS en een visuele beperking. Onderwater is ze vrij en gelukkig, ontdaan van de drukte en het lawaai van het dagelijks leven. Boven water is het echter minder simpel voor haar om zelfstandig te leven. Langzaamaan bouwt ze toch haar leven op, samen met haar vriend - die verdacht veel weg heeft van Prins Erik in De Kleine Zeemeermin. Regisseur Guido Verelst filmde gedurende meer dan drie jaar zijn nicht Anne, die zelf ook een videodagboek bijhield.

Guido Verelst filmde gedurende meer dan drie jaar zijn eigen nicht Anne. In die tijd start Anne een relatie en timmert ze aan de weg naar zelfstandigheid. Het liefst is ze echter onderwater. Van jongs af aan trok het water haar aan: badkuipen, zwembaden, noem maar op. Ze kan enorm goed zwemmen en houdt haar adem maar liefst 3 minuten en 40 seconden in; een echte zeemeermin, dus.

In het dagelijkse leven spelen haar visuele beperking en ASS haar wel parten. Medicatie die haar grootmoeder jaren eerder nam, zorgde ervoor dat ze te vroeg geboren werd. Ten gevolge daarvan liep het leven van Anne anders dan verwacht. Haar relatie met haar vriend zorgt dan ook voor wat extra vragen: kan hij de zorg op zich nemen die haar ouders voorzien? In hoeverre kan ze zonder hen verder?

Doordringen tot de echte Anne is niet altijd even makkelijk met een cameraploeg, daarom houdt ze ook een videodagboek bij. Onderwater komt ze het best tot haar recht: daar voelt ze zich iemand anders, een superheldin zonder grenzen of verplichtingen.

gesproken taal:Nederlands
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Guido Verelst
productie: Storyhouse, Maarten Schmidt
dop: Marc Van Acker
montage: Geert Veuskens
muziek: Dez Mona


Docville 2024
IN DE ZALEN
23.10.2024