in de zalen
vanaf 8.03.2024
EN COUR(T)S DE ROUTE: IN DE BESTE FAMILIES / AFFAIRES DE FAMILLEkortfilm
Verschillende regisseurs • 2023 • België • 69 min.
Op Internationale Vrouwendag stellen we In de beste families voor: een nieuwe reeks opmerkzame films, telkens geregisseerd door een nieuwe generatie vrouwelijke filmmakers. Elk van deze films toont op treffende wijze wat het betekent om met elkaar verbonden te zijn: soms komen we verder juist omdat we elkaar hebben, soms hebben we geen andere keuze dan samen verder te gaan.

Met selecties op grote festivals als Cannes en Berlijn deden Vlaamse, Waalse en Brusselse kortfilms de voorbije jaren heel wat stof opwaaien. Alleen geraakte dat heugelijke nieuws niet altijd voorbij de taalgrens. Met de steun van de Franse en Vlaamse Gemeenschap willen Dalton Distribution en Agence belge du court métrage daar verandering in brengen met een gezamenlijk kortfilmprogramma. Met het project En cour(t)s de route, nu in het tweede editie, worden vier Belgische kortfilmprogramma's voorgesteld die tijdens het seizoen 2023-2024 in het hele land te zien zullen zijn.

Het programma bestaat uit de volgende films:

Gun
Charlotte Lybaert / 2022 / 17 min.
Een relatie opbouwen is nooit makkelijk, maar als er kinderen bij betrokken zijn, verandert het speelveld radicaal. De prille liefde tussen Joris en Eva raakt in een stroomversnelling wanneer hun gezin voor het eerst samenkomt.
Openingsfilm, Kortfilmfestival Leuven 2022
Officiële selectie, Brussels Short Film Festival, 2023

Drôle d’oiseau
Anouk Fortunier / 2015 / 14 min.
Wanneer Zoë een opstel over het weekend moet schrijven, vertelt ze over haar bipolaire vader Pierre, ook al gebruikt Zoë zelf dit woord niet. Na school pikt haar vader haar op en gaan ze verder op avontuur, terwijl Zoë probeert een evenwicht te vinden tussen Pierres dagelijkse strijd en haar eigen levendige fantasie.
VAF Wildcard Fictie, 2015
Publieksprijs, Film Fest Gent, 2015
Beste Debuut, Kortfilmfestival Leuven, 2015

De Veestapel aan de Kribbe
Julie Vanlerberghe, Breyten Van Der Donck / 2023 / 14 min.
Kerstavond, ergens in de jaren ‘90. Voor het eerst wordt het familiefeest niet meer georganiseerd door tante Greet, maar bij Julie thuis waar haar mama alles uit de kast haalt om het feest te doen slagen en haar familie te imponeren.
Officiële selectie, Kortfilmfestival Leuven 2023

L’indigestion
Mathilde Remy / 2016 / 6 min.
Een familiediner wordt georganiseerd ter ere van de verjaardag van de grootmoeder. Tijdens deze maaltijd worden de spanningen, angsten en onderliggende conflicten binnen de familie zichtbaar.
Brussels Short Film Festival - Nationale Publieksprijs & Speciale Vermelding van de Jury
Hamburg Animation Award - Derde Prijs
Monstronale Festival - Eerste Prijs

Se dit d'un cerf qui quitte son bois
Salomé Crickx / 2023 / 20 min.
Vandaag is het de 167e jaarlijkse vervelling, een ceremonie die alle generaties bijeenbrengt om ideologische vernieuwing te bevorderen. Dit jaar is het de beurt aan Ben en zijn ouders om deze mooie traditie in familieverband te vieren.
Brussels Short Film Festival - Persprijs - 'RTBF-La Trois'-prijs - Speciale Vermelding van de Jury - Beste Montageprijs: Waterlot Romain
Internationaal Kortfilmfestival in Saguenay - Blik op de Korte Film - Prijs van de Quebecse Critici AQCC
Neuchâtel International Fantastic Film Festival - Méliès d'Argent

gesproken taal:Nederlands, Frans
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Verschillende regisseurs


IN DE ZALEN
8.03.2024