in de zalen
vanaf 12.10.2022
En Cour(t)s de Route: Verrassend Kortkortfilm
Boris Kuijpers, Ruth Mellaerts, Sacha Feiner, Wannes Vanspauwen, Patrick Ridremont, Jordan De Deken • 2022 • België • 85 min.
Een compilatie Belgische kortfilms waaruit blijkt dat kortfilm nog steeds het creatieve brein van de filmindustrie is.

Met selecties op grote festivals als Cannes en Berlijn deden Vlaamse, Waalse en Brusselse kortfilms de voorbije jaren heel wat stof opwaaien. Alleen geraakte dat heugelijke nieuws niet altijd voorbij de taalgrens. Dalton Distribution en de Agence Belge du Court Métrage willen daar verandering brengen met een gezamenlijk kortfilmprogramma dat over het hele land zal vertoond worden. Onder de noemer 'En cour(t)s de route' brengen we 4 programma uit van Belgische kortfilms. 
 
‘Verrassend Kort / Mondes Étranges’ is een programma van 5 films die aantonen dat kortfilm bovenal het creatieve brein van de filmindustrie is. Vanaf het eerste shot nemen deze films je mee naar een bevreemdende, verrassende en soms knotsgekke wereld. Binnen een korte tijdspanne en vaak met een beperkt budget toveren deze makers een heel nieuw universum tevoorschijn.

The Day the dogs disappeared
Ruth Mellaerts, Boris Kuijpers / 2017 / 20 min
Als de Franse bulldog van de familie Haese verdwijnt, probeert Anna haar gezin te beschermen tegen een onbestemde dreiging. Een gevoel van angst sijpelt langzaam het leven van de familie binnen…
“Een spannende en mysterieuze thriller, met hints naar bovennatuurlijke elementen.” Kortfilm.be

Derniere Porte au Sud
Sacha Feiner / 2015 / 15 min
De wereld is gemaakt van vloeren, verbonden door trappen, en gemaakt van kamers". Zo ziet de wereld eruit volgens een kind en zijn siamese hoofd, die sinds hun geboorte door hun moeder in huis worden opgesloten. Tot ze op een dag, na het zien van een vreemd licht, vastberaden zijn om... het einde van de wereld te vinden.
Grand Prix, Anima, 2015
Beste Internationale Kortfilm, Festival international du court-métrage de Clermont-Ferrand, 2016
Beste Belgische Kortfilm, FIFF Namur, 2015

De Dag Die Wit Was
Wannes Vanspauwen / 2021 / 15 min
Een groep mensen die elkaar niet kennen staat vast in de file op een mistige autosnelweg. De mist wil maar niet opklaren en dat zorgt voor veel onzekerheid.
Juryprijs, Kortfilmfestival Leuven, 2021
Speciale Vermelding, Film Fest Gent, 2021

La Station
Patrick Ridremont / 2017/ 12 min
Een pasgetrouwd koppel en hun zus stoppen bij een mysterieus tankstation. Binnen zit een vreemde man en een nog vreemdere kopieermachine.

Old Born
Jordan De Deken / 2020 / 21 min
Dawa groeit op in een primitieve samenleving van wezens die, in tegenstelling tot haar, geen identiteit of emoties hebben. Op een dag verkent ze de grenzen van haar wereld. Ze stoot op een mysterieuze barrière, vergezeld van een kleurrijke vreemdeling.
“De esthetiek, het gebruik van licht en kleuren zijn fenomenaal en doen denken aan de Hollandse meesters uit de 17e eeuw.” - Kortfilm.be

gesproken taal:Nederlands, Frans
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Boris Kuijpers, Ruth Mellaerts, Sacha Feiner, Wannes Vanspauwen, Patrick Ridremont, Jordan De Deken

Boek deze film

IN DE ZALEN
12.10.2022