in de zalen
vanaf 23.03.2018
Zie mij doendocumentaire
Klara Van Es • 2018 • België • 80 min.
"Wonderlijke en wondermooie documentaire, over alledaagse heldhaftigheid" - FilmWard
Monnikenheide is een organisatie die al ruim 45 jaar hulp en onderdak aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Gedurende een jaar volgde documentairemaakster Klara Van Es zes van de bewoners. Een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit.

Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig op straat nagestaard. Daar zijn ze, zo vertelt bewoonster Jessica in deze film, zich zelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Vandaar willen de documentaire en haar hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: “zie mij doen.” Klara Van Es ontroerde eerder reeds met Verdwaald in het Geheugenpaleis, waarin ze mensen met Alzheimer volgde. Veeleer dan een doorslagje van dat succes wil ze met dit nieuwe project een commentaar geven op hoe de samenleving kijkt naar mensen met een verstandelijke beperking, en de weerslag daarvan op hun leven. aarbij ging ze allerminst lichtzinnig te werk. Ze bezocht Monninkenheide jarenlang alvorens ze de cameraploeg betrok. De persoonlijke band die ze in die tijd met de bewoners opbouwde straalt – net als de personages – van het scherm af.

FR/ Comment est-ce que les personnes handicapées se regardent eux-mêmes? Comment se regardent-t-ils entre eux et regardent-ils nous “autres”? Pendant qu'ils démêlent leurs émotions, ils nous apprennent sur le monde, mais surtout: sur nous-mêmes.

gesproken taal:Nederlands
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans, Engels

regisseur: Klara Van Es
productie: Emmy Oost
dop: Johan Stoefs
montage: Leen Anthonissen
muziek: Jef Neve

"Wonderlijke en wondermooie documentaire, over alledaagse heldhaftigheid."
Filmward
"In de beperking toont zich de meester."
Humo
Juryprijs voor Beste Documentaire, DOCVILLE, 2018
Award of Recognition, Impact Docs Award, 2018
VIDEO ON DEMAND
16.10.2018
Bekijk de film op VOD
OP DVD
16.10.2018
Koop de film op DVD
IN DE ZALEN
23.03.2018