in de zalen
vanaf 16.06.2021
Zappadocumentaire
Alex Winter • 2021 • Verenigde Staten • 128 min.
Zappa will immerse you in the mind of a genius, and you may never be the same again. - Boston Globe
Gebruik makend van het omvangrijke privé-archief van Frank Zappa maakte Alex Winter uit meer dan duizend uur materiaal een markant portret van de briljante musicus en componist.

Frank Zappa (1940-1993) was een muzikaal vernieuwer met een maatschappijkritische en scherp analytische kijk op de wereld, een enigmatisch rockster en een van de belangrijkste componisten van de 2e helft van de 20ste eeuw. Tijdens zijn leven bracht hij meer dan zestig albums uit en na zijn dood liet hij naast vier kinderen en een echtgenote, een indrukwekkend archief na onder de noemer The Vault. Regisseur Alex Winter kreeg voor deze langverwachte documentaire onbeperkt toegang tot de optredens, interviews, familietaferelen en animatiefilmpjes en verkent het privéleven achter de gigantische muzikale carrière. Het project omvat duizenden uren zorgvuldig gedigitaliseerd beeld en geluid (mede mogelijk gemaakt door een crowdfunding onder meer dan 10.000 Zappa fans) en leidde tot een fascinerend portret met nog nooit eerder vertoond materiaal. Met medewerking van Zappa’s weduwe Gail Zappa en artiesten/muzikanten als Mike Keneally, Ian Underwood, Steve Vai, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood, Ray White e.a.

gesproken taal:Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Alex Winter
productie: Alex Winter, Glenn Zipper
muziek: Frank Zappa

"Frank Zappa toont zich openhartiger dan ooit in een nieuwe documentaire over zijn leven als vader, politiek activist en eigenzinnige musicus.(..) De vraag wie hij echt was, krijgt een bevredigend antwoord in de docu ‘Zappa’."
De Tijd
"Voor de fans is het hoe dan ook een feest, met ongezien beeldmateriaal uit Zappa's kindertijd."
De Standaard
"Een must voor iedereen met artistieke ambities én met een kanjer van een levensles: doe altijd je eigen ding en ga nooit voor het grote geld."
Vertigo
"Alex Winter’s documentary hauntingly captures the skewed passion of Frank Zappa, a one-ofa- kind rock legend."
Variety
"Zappa will immerse you in the mind of a genius, and you may never be the same again."
Boston Globe
IN DE ZALEN
16.06.2021