in de zalen
vanaf 20.09.2017
Stranger in Paradisedocumentaire
Guido Hendrikx • 2016 • Nederland • 82 min.
Een wrange, pijnlijke les, dat is Stranger in Paradise.
Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europa, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht.

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europa, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt ‘Stranger in Paradise’ de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en doet denken aan ‘Enjoy Poverty: Episode III’ van Renzo Martens, dat destijds net als deze ‘Stranger in Paradise’, het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam opende.

EN/ Stranger in Paradise tries to find a balance between fact and fiction and investigates the power relations between Europe and migrants. Wir Schaffen Das. Or will we not? And at what cost and conditions? The blunt but intelligent approach of director Guido Hendrikx is rather confronting and resembles the work of Renzo Martens, Enjoy Poverty: Episode III, also opener of the International Documentary Film Festival in Amsterdam at that time.

gesproken taal:Engels, Frans, Nederlands
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Guido Hendrikx
cast: Valentijn Dhaenens
productie: Zeppers Film & TV, Frank van den Engel
muziek: Juho Nurmela, Ella van der Woude

DOWNLOADS
PERSMAP
Een film die je de ogen opent en eens goed laat kijken naar je eigen leven en hoe jij omgaat met ‘hen’ (..) Valentijn Dhaenens speelt zijn rollen haast schrikbarend goed (..) ‘Stranger in Paradise’ is een confronterende documentaire, uniek in zijn soort.
Cinemagazine
[We] mogen blij zijn dat er films worden gemaakt als 'Enjoy poverty' en 'Stranger in paradise'; films die schuren en ontregelen, grenzen opzoeken en overschrijden. Films die niet voorkauwen, maar aan het denken zetten.
Het Parool
Een wrange, pijnlijke les, dat is Stranger in Paradise.
De Volkskrant
En de prijs voor de meest cynische regisseur gaat naar Guido Hendrikx. De prijs voor de meest realistische trouwens ook. Zijn film ‘Stranger in Paradise’ is een keihard portret van de wereld zoals hij is
Trouw
Confronterend politiek essay.
VPRO Gids
If Lars von Trier were to make a documentary about the current immigration crisis in Europe, it might very well turn out like 'Stranger in Paradise
Variety
Speciale Juryprijs, IDFA, 2016
MovieZone MTM Award, Movies That Matter, 2017
Special Mention, DOCUMENTAMADRID, 2017
New Talent Award & Audience Award, Biografilm Festival, 2017
VIDEO ON DEMAND
20.02.2018
IN DE ZALEN
20.09.2017