in de zalen
vanaf 21.04.2019
Sakawadocumentaire
Ben Asamoah • 2018 • België • 81 min.
Asamoah (verstaat) de kunst om zijn complexe verhaal te vertellen in sprekende beelden. - Filmmagie

Tussen de berg walmende e-waste in Ghana ligt een schat aan informatie verscholen. Wie een beetje handig is, kan makkelijk foto’s en privégegevens lospeuteren uit een stapel harde schijven. Gegevens van rijke westerlingen die makkelijk online terug te vinden zijn. De jonge moeder Ama kijkt vol verbazing naar een Amerikaanse straat die via Google Maps in een paar klikken tevoorschijn wordt getoverd. Een doorgewinterde fraudeur probeert haar het vak te leren, maar veel talent lijkt ze er niet voor te hebben. Misschien kan een bezoek aan de voodoo priesteres hulp bieden. One Dollar weet mannen helemaal te gek te maken met zijn nepaccount. Een foto van een rondborstige vrouw en wat vleierij met een hoog stemmetje, meer heeft hij niet nodig. Oplichting zonder scrupules zo lijkt het, maar hoeveel compassie kan je verwachten van iemand die moet rondkomen met 12 euro per maand?

De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah benadert het fenomeen van de sakawa, internetfraude, vanuit het perspectief van zijn landgenoten. Hij toont wie die gekke mails stuurt, waarom en dat het inderdaad werkt. Sakawa is een confronterende, onpartijdige blik achter de schermen van de internetoplichting die heel wat vragen oproept, zonder ze expliciet te stellen. Sakawa wond de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire op DOCVILLE.

gesproken taal:Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Ben Asamoah
productie: Inti Films

Boek deze film
"Asamoah onderstreept vooral een gedeeld verlangen naar een beter leven bij zowel daders als slachtoffers."
NRC Handelsblad
"Enerzijds een hilarisch spektakel, anderzijds een triest schouwspel."
HUMO
"Fascinerend hoe de nieuwe en oude tijd hier in elkaar grijpen."
Trouw
"Hoewel het de irritatie bij weer een volle spammap niet minder zal maken, heb je wel een beter beeld van en dus begrip voor de afzender."
Cinemagie
"De documentaire toont prachtig hoe complex het Westen virtueel verbonden is met Afrika."
De Volkskrant

VIDEO ON DEMAND
21.09.2019
Bekijk de film op VOD
IN DE ZALEN
21.04.2019