in de zalen
vanaf 4.06.2014
Return to Homsdocumentaire
Talal Derki • 2013 • Duitsland, Syrië • 88 min.
De last van het martelaarschap, de vermoeidheid in de strijd, het sterven van een stad – zelden werd het zo grillig en intiem verbeeld als in 'Return to Homs' - De Volkskrant

De Syrische stad Homs was een van de vroegste verzetshaarden tegen president Bashar al-Assad. Aanvankelijk strijden de revolutionairen via vreedzaam protest maar naarmate de het leger harder optreedt en de levendige miljoenenstad langzaamaan in een spookstad verandert, neemt ook het verzet de wapens op. The Return to Homs volgt over een periode van drie jaar het leven van twee jonge mannen: Basset, de 19-jarige charismatische keeper van het nationale voetbalelftal die met zijn revolutionaire liederen de stem van de protestbeweging in zijn wijk Bayada wordt en de 24-jarige media-activist en cameraman Ossama uit de aangrenzende wijk Khaldeeye. Regisseur Talal Derki onthoudt zich van ieder commentaar, het extreem direct gefilmde oorlogsgeweld spreekt voor zich. Zelden werd de heftigheid, de rauwheid en de banaliteit van de oorlog in Syrië zo treffend in beeld gebracht. Een zeldzaam intiem portret van de Syrische burgeroorlog en een niet mis te verstane oproep aan de internationale gemeenschap om eindelijk de ogen te openen voor dit aanslepende conflict.

'The Return to Homs' ging in wereldpremière op IDFA en won daarna onder meer de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival.

EN/ The Syrian city of Homs was one of the earliest pockets of resistance against President Bashar al-Assad. Initially there was only peaceful protest but as the army turned more violent, the resistance took up arms too. Among them, 19-year-old Basset, the charismatic keeper of the national football team, and 24-year-old media activist and cameraman Ossama. The opening film of IDFA is a rare intimate portrait of the Syrian civil war and an unmistakable call to the international community to finally open their eyes and acknowledge this protracted conflict.

gesproken taal:Arabisch
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Talal Derki
productie: Orwa Nyrabia, Hans Robert Eisenhauer

DOWNLOADS
De last van het martelaarschap, de vermoeidheid in de strijd, het sterven van een stad – zelden werd het zo grillig en intiem verbeeld als in 'Return to Homs'.
De Volkskrant
De heftigheid, rauwheid en banaliteit van de vuurgevechten zijn echter dan je ooit zult zien op het journaal.
VPRO
Grand Jury Prize, Sundance, 2014
Grand Prix du Festival, FIFDH, 2014
Emerging Artist Award, Full Frame Documentary Film Festival, 2014
VIDEO ON DEMAND
1.12.2019
IN DE ZALEN
4.06.2014