in de zalen
vanaf 14.05.2014
Ne me quitte pasdocumentaire
Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden • 2013 • België, Nederland • 107 min.
Een wondermooie film - HUMO

In een klein dorp aan het einde van België delen de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel met verve eenzaamheid, humor en drankzucht. Bob is een vrijbuiter op rust, die zijn laatste dagen in stilte wil doorbrengen terwijl Marcel een gezin heeft dat hij niet wil verliezen. In het Waalse dorp tikt de tijd langzaam door. Gelukkig moet er hout gehakt worden, moeten er vliegenvangers worden opgehangen en moeten ze naar de tandarts. De drank vult de rest van de tijd. Zelfmedelijden is aan deze twee Belgen niet besteed. Samen staan ze sterk, tot Marcel besluit om te stoppen met drinken en Bob weigert hem te vergezellen naar de afkickkliniek.

'Ne me quitte pas' is een Waals drama over het leven aan de rand van de samenleving die een ontnuchterende schoonheid en relativering bevat. De openheid van de hoofdpersonen is confronterend en pijnlijk maar ook vermakelijk en charmant. Het is een verhaal over vergankelijkheid daar waar de tijd lijkt stil te staan. ‘Ne me quitte pas’ is een tragikomische ode aan de mislukking.

EN/ For a while now, the relationship between Marcel and Bob has been hovering between friendship and dependence: all too often they reach the bottom of the bottle together, drowning in the melancholy of their everyday existence. They come up with a plan to end their lives simultaneously, should that ever prove necessary. It may be a jokey project, but as we know, the fool tells the truth as he laughs. Niels van Koevorden and Sabine Lubbe Bakker show once more, in Ne Me Quitte Pas, that laughing and crying are never far apart. A tragicomic docudrama about a hopeless situation in which the only gripe is a fellow sufferer.

gesproken taal:Nederlands, Frans
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden
productie: Pieter van Huystee, Maarten Schmidt

Beeldschone documentaire waarin elke scène een rake is (..) een mooi meanderend, gemoedelijk en soms toch ook hartverscheurend vriendenportret, in de beste direct-cinema-traditie.
De Volkskrant
Gefilmd in een schijnbaar nonchalante, niet opdringerige stijl, wat de indruk versterkt dat je een huisvriend van de twee drinkers wordt, voor wie ze geen geheimen hebben
NRC Handelsblad
DOWNLOADS
Een wondermooie film (..) een documentaire die het midden houdt tussen een lange, wrange aflevering van 'Man bijt hond', een hilarische speelfilm van Bouli Lanners (het tandartsbezoek!) en een melancholische smartlap (human interest: 100 procent)
HUMO
Verbluffend intiem
Metro
"De montage getuigt van gevoel voor ritme, de beelden van gevoel voor schoonheid, de opbouw van vertelkunst
Agenda Brussel Deze Week
Eén van de beste films van de IDFA competitie dit jaar.
Het Parool
Best Buddy Comedy In Years. This engagingly spiky study of men without women makes for an unlikely but highly effective crowdpleaser with its deft balancing of light and dark elements.
Indiewire
Gouden Kalf voor Beste Documentaire, Nederlands Film Festival, 2014
Best Documentary, Luxemburg City Film Festival, 2014
Best Documentary, Eurodoc Film Festival Oslo, 2014
Eurodok Prize, ZagrebDox, 2014
Best Editing, Tribeca Film Festival, 2014
VIDEO ON DEMAND
1.12.2019
Bekijk deze film op Dalton.be
OP DVD
16.12.2014
Koop deze film op DVD
IN DE ZALEN
14.05.2014