in de zalen
vanaf 10.11.2015
Leuven Autovol en Autovrijdocumentaire
Johan Van Schaeren, Matthias Therry • 2015 • België • 42 min.
In de film "Leuven Autovol en Autovrij" zien we hoe de auto (of het ontbreken daarvan) het gezicht van de stad, de stadsinrichting en de omvang van de publieke ruimte in Leuven beïnvloed heeft doorheen de afgelopen 120 jaar.

Leuven evolueerde geleidelijk aan van een rustig stadje waar het publieke leven zich op straat afspeelde naar een plek die, tegen het einde van de jaren '80, helemaal verstikt werd door auto's. De volledige publieke ruimte werd ingenomen en gebouwen blakerden zwart. Een tegenbeweging kwam op gang, waarbij sinds begin jaren '90 het centrum stap voor stap terug vrij gemaakt werd. Deze evolutie, die slingerbeweging heen en terug, vormt de rode draad in "Leuven Autovol en Autovrij".

In de film wordt heel wat historisch beeldmateriaal over Leuven verwerkt gerelateerd aan openbaar vervoer, auto's, autoproductie, parkeerproblemen, fietsen, creatie van parkeerplaatsen, tankstations, garages, openbare werken, winkelvrije straten, heraanleg van straten e.d.m.

"Leuven Autovol en Autovrij" is in de eerste plaats een historische film met als doel waardevol beeldmateriaal over Leuven te ontsluiten, maar tegelijk is het film die een historische dimensie biedt aan het razend actueel debat over de plaats van de auto in de stad.

"Leuven Autovol en Autovrij" is een productie van Fonk Vzw, de organisatie die eerder al de film "De Brand van Leuven" produceerde.

gesproken taal:Nederlands
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Johan Van Schaeren, Matthias Therry
cast: Jonas Van Thielen
productie: Johan Van Schaeren, Fonk vzw
muziek: Trandelluardt en Senedna

Boek deze film
DOWNLOADS

VIDEO ON DEMAND
10.11.2019
Bekijk de film op VOD
OP DVD
10.11.2015
Koop de film op DVD
IN DE ZALEN
10.11.2015