in de zalen
vanaf 25.05.2016
The Invisible City [Kakuma]documentaire
Lieven Corthouts • 2016 • België • 75 min.
Boeiend, beheerst, sereen. - HUMO
Hoe bouw je een thuis op een plek die 'nergens' heet?

Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) is een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Onder hen zijn veel kinderen zonder ouders. Lieven Corthouts, die eerder reeds indringende documentaires in Ethopië draaide, maakte van het kamp zijn thuis, werkte er in een telefoonshop en filmde er zijn vrienden.

Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Nyakong (8j) is net toegekomen in het kamp en start haar schoolcarrière terwijl ze wacht op de terugkomst van haar moeder. Tieners als Claude en Khadijo bouwen een eigen huis, ijveren voor een internationale beurs, vinden werk.

Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is? Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot.

Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in het Afrikaanse vluchtelingenkamp Kakuma en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld.

EN/ Kenya's Kakuma camp (the name translates as 'Nowhere') has been around for 20 years and has grown into a kind of city with over 100,000 inhabitants, including many children without parents. Belgian director Lieven Corthouts, who has previously shot other fascinating documentaries in Ethiopia, lived there for several years, built friendships and shared the daily reality of the residents. When he wasn’t filming, he taught and worked in a store. His long stay gave him an unprecedented opportunity to portray the lives of four young refugees in the camp. Claude and Nyakong have just arrived in the camp, while Khadijo and Nyamuch have lived there all their lives. Corthouts shows what the children are capable of and exposes the dynamics of the camp. The children seize every opportunity to build a new life and a future in the camp. But is that even possible? Can Kakuma offer them a new future or is it just a waiting room where your best option is a dangerous trip to Europe?

gesproken taal:Engels, Anders, Somalisch, Swahili
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Lieven Corthouts
productie: Emmy Oost

DOWNLOADS
Boeiend, beheerst, sereen.
HUMO
De documentaire registreert de invulling van het begrip ‘dagelijks leven’ in een context waar het leven bedoeld is om stil te staan. (…)Er zijn magische momenten, midden in de tragiek van het leven in een krottenwijk.
Kif Kif
Dé migratiefilm van het moment. (…) Indringende documentaire.
Focus Knack
Op een verteerbare manier leer je de personages kennen en wordt de tragedie van de situatie duidelijk – geen familie, geen thuis – zonder dat Corthouts je ermee in het gezicht slaat.
Filmmagie
Een persoonlijke en unieke kijk op het leven van vier jonge mensen met een snoeihard verleden. En een bijzonder onzekere toekomst…
Bogdan Vanden Berghe, directeur 11,11,11
DOCVILLE 2016, Officiële selectie
VIDEO ON DEMAND
18.10.2016
Bekijk de film op VOD
OP DVD
18.10.2016
Koop de film op DVD
IN DE ZALEN
25.05.2016