in de zalen
vanaf 27.11.2018
Hollywood aan de Scheldedocumentaire
Robbe de Hert • 2018 • België • 119 min.
Een must voor elke filmliefhebber. - Het Nieuwsblad
Na 2 decennia bloed, zweet en tranen is het eindelijk zover: Robbe de Hert presenteert 'Hollywood aan de Schelde', zijn langverwachte documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film.

‘Hollywood aan de Schelde’ brengt het indrukwekkende verhaal, verteld door Michaël Pas, van de Vlaamse filmgeschiedenis: van de succesvolle buurtbioscopen over de eerste Vlaamse films tot de succesverhalen van Jan Verheyen, Stijn Coninx en Lukas Dhont. Door de jaren werden tal van prominenten uit de filmwereld geïnterviewd: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Bilall Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewisseld met unieke archiefbeelden, fragmenten uit bijna 100 jaar Vlaamse films en opnames op filmsets en premières.

Na 2 decennia bloed, zweet en tranen is het eindelijk zover: Robbe De Hert presenteert 'Hollywood aan de Schelde', zijn langverwachte documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film. Twee jaar geleden leek het project nog op sterven na dood, maar door een crowdfunding campagne, de ‘Robbe De Hert Benefietavond’ in de Arenbergschouwburg en steun van Sven Gatz en de Stad Antwerpen, konden Robbe en zijn assistente Joke Sluydts terug aan het werk. Het indrukwekkende resultaat is nu te bewonderen op het grote scherm.

gesproken taal:Nederlands
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Robbe de Hert

Boek deze film
"Robbe De Hert en zijn honderden praatgasten staan wel voor twee uur heerlijke nostalgie (...) Een perfecte mix van duiding, fragmenten en sappige anekdotes."
De Standaard
"Een genietbaar, bescheiden hoogtepunt."
KUTfilm
"Hollywood aan de Schelde [is] een mooie en boeiende kroniek geworden, een met talrijke interviews en prachtige beeldfragmenten gelardeerde trip door onze rijke filmgeschiedenis."
HUMO
"Hollywood aan de Schelde [dobbert] olijk over de Schelde."
Filmmagie
VIDEO ON DEMAND
9.04.2019
Bekijk de film op VOD
OP DVD
9.04.2019
Koop de film op DVD
IN DE ZALEN
27.11.2018