in de zalen
vanaf 20.07.2022
Heimalanddocumentaire
Ischa Clissen, Dorus Masure • 2022 • België • 67 min.
‘Heimaland’ is een geweldige metafoor voor de klimaatcrisis
In de schaduw van de IJslandse vulkaan Katla ligt het dorpje Vík í Myrdal. De dorpelingen trachten al eeuwenlang het sluimerende gevaar te doorgronden. Ondanks tekenen van een verhoogde activiteit, trekt Katla vandaag toeristen uit de hele wereld en is het een bron van inkomsten geworden. Deze verandering in de haast mystieke relatie tussen de dorpelingen en de vulkaan zorgt voor frictie binnen de gemeenschap. 'Heimaland' verdiept zich in de ambiguïteit van een gemeenschap die, in haar zoektocht naar rijkdom, vervreemdt van haar eigen omgeving.

De dorpelingen van het IJslandse gehucht Vík í Myrdal hebben al eeuwenlang een mystieke relatie met Katla, de vulkaan die hoog boven hen uit toornt. Hun ogen zijn al eeuwenlang koppig op haar gericht, in een poging het sluimerende gevaar te doorgronden. De vulkaan, bedekt onder een enorme gletsjer, geeft haar geheimen niet gemakkelijk prijs. De laatste jaren vertoont ze echter tekenen van verhoogde activiteit en dat zorgt bij sommigen voor zenuwachtigheid. Anderen zien er net een troef in voor het groeiende toerisme, wat een steeds grotere bron van inkomsten is voor het dorp. Doorheen de geschiedenis heeft de aanwezigheid van de vuurspuwende berg een veranderende rol vervuld in het dagelijkse leven van de nabije dorpelingen, die met haar aanwezigheid moeten leven. Deze verschuiving van mythische plek naar toeristische trekpleister wordt in de documentaire geïllustreerd door drie protagonisten, die allen een verschillende generatie vertegenwoordigen met een heel andere kijk op de natuurkrachten die hen omringen.

FR/ Pendant des siècles, les habitants du village islandais de Vík í Mýrdal ont entretenu avec le volcan « Katla » une relation mystique. Aujourd'hui, Katla attire les touristes du monde entier et s’est converti en source de revenus. 'Heimaland' plonge dans l’ambiguïté d’une communauté qui, dans sa quête de richesse, devient étrangère à son propre environnement.
EN/ For centuries the inhabitants of the Icelandic village Vík í Mýrdal maintained a mystique relationship with the nearby volcano 'Katla'. Today the tide has turned; the volcano is used to lure tourists and create economic prosperity. In the villagers' search for wealth, they gradually become strangers in their own habitat.

gesproken taal:Engels, Ijslands
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Ischa Clissen, Dorus Masure
productie: Maarten Bernaerts, Bram Conjaerts, Barbara Dyck, Diplodokus
dop: Dorus Masure
montage: Pieter Peeters
muziek: Úlfur Hansson

Boek deze film
"Les deux réalisateurs ont finement capté les changements de mentalité autour d’un volcan d’Islande pour l’instant en sommeil."
Le Soir
“"Heimaland" se distingue par son montage, qui articule avec intelligence les paradoxes qui habitent ses quelques personnages, auxquels il devient finalement facile de s'identifier.”
RTBF
“Blijven dansen op de rand van de vulkaan terwijl de kokendhete lava je ieder moment kan verzwelgen: als dát geen geweldige metafoor is voor de klimaatcrisis.”
Humo
VIDEO ON DEMAND
20.07.2022
IN DE ZALEN
20.07.2022