in de zalen
vanaf 9.06.2021
Future Shockeddocumentaire
Johan Van Schaeren • 2021 • België • 123 min.
"Urgente en relevante cinema." - De Wereld Morgen
Hoe komt een verandering in moraal tot stand? Een heel persoonlijke film waarin de regisseur stelt waar velen van Generation X, gesandwicht tussen de ‘wokers’ en de ‘boomers’, vandaag mee worstelen.

De tijden veranderen en de maatschappij evolueert voortdurend. Wat vandaag als normaal beschouwd wordt, kan binnen enkele decennia onacceptabel zijn. Dat is op zich niets nieuws. Maar de snelheid waaraan de morele regels evolueren de laatste jaren, is dat wel. Rond thema’s als gender, klimaat en ras woeden de laatste jaren heftige maatschappelijke debatten, waarbij een voorhoede activisten steeds verder voorop loopt. Een deel van de bevolking volgt niet meer en zet ostentatief de hakken in het zand. De snelle gedragsverandering die gevraagd wordt, blijkt, hoe nodig en dringend ze ook is, helaas voor velen onhaalbaar. De polarisatie, flink gestimuleerd door de sociale media, neemt ongekende vormen aan. Wat is er hier aan de hand? En hoe krijgen we in een deze gespannen situatie dan toch snel die noodzakelijke vooruitgang gerealiseerd?

“Future Shocked” is een persoonlijke queeste van de regisseur. Hij gaat op zoek naar antwoorden op vragen waar velen van Generation X, gesandwicht tussen de ‘wokers’ en de ‘boomers’, vandaag mee worstelen. Aan de hand van interviews met moraalfilosofen Patrick Loobuyck, Tinneke Beeckman en Katleen Gabriëls, socioloog Walter Weyns en psychologen Herman Konings en Tom de Bruyne, en geïllustreerd met een massa beeldfragmenten, geeft de film inzicht in hoe maatschappelijke verandering wérkt, waarom ons morele landschap vandaag zo sterk wijzigt en hoe we polarisatie kunnen pogen tegen te gaan.

gesproken taal:Nederlands, Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Johan Van Schaeren
productie: Fonk vzw
dop: Wouter Elsen, Vincent Langouche
montage: Matthias Therry

Boek deze film
"Een documentaire om over na te denken en over na te praten. Kortom, urgente en relevante cinema."
De Wereld Morgen
"De grote verdienste van deze docu is dat hij het debat wegtrekt uit Twitter-echokamers en opgehitste tv-studio’s, en eindelijk eens ruim de tijd neemt om het fenomeen in al zijn facetten onder de loep te nemen."
De Morgen
"‘Future Shocked’ vloeit vaardig van het ene thema naar het andere en slaat zijn publiek ondanks de overvloed aan informatie en theorieën niet murw."
De Tijd
"Een belangrijk en confronterend document."
Jan Leyers
"Titatenwerk! (..) Interessant ook. Ik heb veel van mijn eigen spinsels voelen voorbijkomen. En visueel heel mooi gemaakt."
Michael Van Peel
"Heel zeker van genoten: erg inspirerend en goede dynamiek."
Christophe Vekeman
"Van begin tot eind boeiend (...) Knap, eclectisch montagewerk."
Haike Delafontaine
IN DE ZALEN
9.06.2021