in de zalen
vanaf 6.02.2019
Free Solodocumentaire
Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi • 2018 • • 101 min.
[Een] documentaire die het woord 'adembenemend' zijn betekenis teruggeeft. - De Standaard
In deze razend knappe film volgt filmmaker Jimmy Chin Alex in de voorbereidingen naar deze laatste grote uitdaging. Het wordt een pure thriller, een verslag van een ongelooflijk knap, waanzinnig waagstuk.

Alex Honnold is een legende in het zogenaamde free-solo klimmen: het bergklimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn. Op zijn 30ste heeft Alex alle uitdagingen overwonnen, behalve die ene: de beklimming van El Capitan, de legendarische, 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park.

gesproken taal:Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

"Free Solo getuigt van liefde en ontzag voor de klimjunk, zonder voorbij te gaan aan de risico’s. (...) Een adembenemende, ­ongekende prestatie.
De Volkskrant
"De adembenemende beelden van de eenzame klimmer die als een vliegje tegen de bergwand plakt, rechtvaardigen absoluut de prijs van uw bioscoopticket."
HUMO
"Free Solo duurt honderd minuten en verveelt geen seconde. Er zijn niet veel klimdocumentaires die dieper gaan."
De Morgen
"Jimmy Chin drukt zich tegen de bergwand om te filmen, wat een uniek staaltje metacinema oplevert. Als toeschouwer zit je vooral met klamme handen en halve hartverzakkingen op je zitje heen en weer te schuiven."
Focus Knack
IN DE ZALEN
6.02.2019