in de zalen
vanaf 4.04.2019
Cold Case Hammarskjölddocumentaire
Mads Brügger • 2019 • België, Denemarken, Noorwegen, Zweden • 122 min.
Onze kaken vielen open. - HUMO

In 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Congolese provincie Katanga. Hammarskjöld was een voorvechter van de onafhankelijkheid van Congo en had zich daardoor weinig populair gemaakt bij de Westerse grootmachten op het Afrikaanse continent. De mysterieuze crash werd nooit helemaal uitgeklaard. Meer dan 50 jaar later trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen. Samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl trekt hij de Afrikaanse brousse in op zoek naar antwoorden. Het duo belandt in een web van bedrog, verraad en nog meer vragen. Een valse start, een dood spoor en enkele hallucinante interviews later is het tweetal iets veel groters op het spoor dan de moord op een VN-secretaris.

Na The Ambassador (2011) is de Zweedse journalist, filmmaker en provocateur Mads Brügger terug met een verhaal uit 'the dark heart of Africa'. Wat begint als een enigszins ludiek moordonderzoek, mondt uit in een waar horrorverhaal dat nog lang zal blijven nazinderen. Cold Case Hammarskjöld ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival en in België op Docville.

gesproken taal:Deens, Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Mads Brügger

Boek deze film
"Zijn film is zo mogelijk nog vreemder dan het eigenaardige verhaal dat hij uit de doeken doet. Maar precies dat maakt Cold Case Hammarskjöld verteerbaar."
De Morgen
"De dramatische deelverhalen maken het twee uur durende ‘Cold Case Hammarskjöld’ alleen maar fascinerender."
De Tijd
"Het onderzoek van Mads Brügger brengt genoeg informatie om te beseffen hoezeer officiële waarheden de publieke opinie manipuleren Hammarskjöld."
De Standaard
"Cold Case Hammarskjöld is excentriek maar lang niet getikt."
Focus Knack
"Brügger biedt met Cold Case Hammarskjöld een zeer spannende en experimentele zoektocht."
Filmtotaal
Directing Award, Sundance Film Festival, 2019
Best Director Award, One World Festival, 2019
VIDEO ON DEMAND
4.09.2019
Bekijk de film op VOD
IN DE ZALEN
4.04.2019